Lewotyroksyna – czym popijać? Interakcje z napojami

Głęboko wierzę, że wiecie już wszystko (albo prawie wszystko) o możliwych interakcjach lewotyroksyny i jedzenia. Napisałam o tym dość obszerny wpis -> który pomógł wielu osobom właściwie to wszystko poukładać.

Dzisiaj natomiast chciałabym zwrócić uwagę na to, czym popijamy lewotyroskynę, i czy ma to jakieś znaczenie. Czy może to wpłynąć na działanie leku?

Nie jest tajemnicą że lewotyroskyna jest bardzo „wrażliwym” lekiem. Na jej działanie wpływa wiele rzeczy, jak np. sposób stosowania, odstęp od posiłku czy to co wraz z tym posiłkiem jemy – ale pamiętać trzeba również o tym, że ogromne znaczenie ma również to, czym będziemy ją popijać.

Kawa – moja poranna słabość

O interakcji lewotyroskyny z kawą pisałam już sporo tutaj, ale na wszelki wypadek przypomnę jeszcze raz.

Badania wskazują na zaburzenie jelitowego etapu wchłaniania lewotyroksyny przez kawę. W każdym z opisanych przypadków popicie leku kawą lub popicie leku wodą, a zaraz po tym kawą, skutkuje spadkiem efektywności działania leku.

Opisana minimalna przerwa to 30 minut od zażycia leku do wypicia kawy – choć tak naprawdę nawet taka przerwa wydaje się za krótka. W mojej opinii optymalna jest co najmniej godzina.

To może sokiem?

Skusiłabym się o stwierdzenie że połączenie sok + lek nigdy (lub prawie nigdy) nie będzie dobre, niezależnie od tego, o jakim leku będziemy mówić.

Ale skupmy się na lewotyroksynie. Najczęściej  w kontekście takiej interakcji omawiany jest sok grejpfrutowy, całkiem zresztą zasadnie.  Podejrzewa się, że wypicie sporej ilości soku grejpfrutowego może blokować białko OATP1A2 odpowiedzialne za metabolizm lewotyroksyny. Co znaczy sporej? Wypicie 200-600 ml soku grejpfrutowego powoduje spadek absorpcji leku o 11%.

Co ważne, również inne soki owocowe, jak pomarańczowy czy jabłkowy, zawierają składniki (m.in. naryngeninę, hesperydynę i kwercetynę) wykazujące zdolność do inhibicji białek OATP. Dlatego też najbezpieczniej będzie nie popijać leku żadnym sokiem.  

A mlekiem?

W 2018 roku opublikowano wyniki badań dotyczące wpływu popicia leku zawierającego lewotyroksynę mlekiem. Maksymalne stężenie TT4 w surowicy było znacznie niższe, gdy mleko krowie podawano jednocześnie z lewotyroksyną, niż w przypadku zażycia samej lewotyroksyny.

Potencjalny mechanizm wynika z obecności dużej ilości wapnia w podanej objętości mleka. Wapń absorbuje lewotyroksnę,  obniżając jej wchłanianie o ok.20% (o tym możecie przeczytać również tutaj).

A co z mlekiem roślinnym?

Szacuje się, że mleko krowie zawiera 450 mg wapnia na porcję 355 ml (wartość szacowana do mleka krowiego o różnym procencie zawartości tłuszczu).

Ze względu na wzbogacanie mleka roślinnego w wapń – efekt będzie podobny.

Dla przykładu, według przytoczonego źródła:

Wzbogacone mleko sojowe: około 300–600 mg wapnia na 355 ml.

Wzbogacone mleko migdałowe: około 375–675 mg wapnia na porcję 355 ml.

Herbatka?

To pytanie pada bardzo często. Problem w tym, że nie znalazłam źródeł, które mówiłby o wpływie popijania leków z lewotyroksyną herbatą. Czy to znaczy, że ich nie ma? Nie, to znaczy, że nie ma na ten temat informacji.

Co zatem zrobić?

Popijaj lek wodą! To zawsze najbezpieczniejsza opcja. Powiedziałabym – wręcz uniwersalna prawda.

Leki z lewotyroksyną popijaj wodą.

Tutaj też nie bez znaczenia jaką. Najbezpieczniej, jeśli wybierzesz przegotowaną lub wodę źródlaną. Wybieranie wody mineralnej bogatej, np. w wapń, stanowi potencjalną możliwość interakcji. Potencjalną ale jednak.

Z mojego doświadczenia wynika, że największy problem stanowi zachowanie odstępu między zażyciem leku a kawą – wiadomo, przyzwyczajenie robi swoje. Trzeba jednak pamiętać, żeby nie wpaść z deszczu pod rynnę, wybierając zamiast niej inny niż woda napój.

W obliczu wszystkich korzyści, jakie mogą przyjść z właściwym stosowaniem leków, zmiana nawyków wydaje się tylko jednym z kroków do poprawy własnego zdrowia i samopoczucia.

Ściskam,

Magda

Doktor Hashi

Bibliografia:

  1. Chon DA, Reisman T, Weinreb JE, Hershman JM, Leung AM. Concurrent Milk Ingestion Decreases Absorption of Levothyroxine. Thyroid. 2018 Apr;28(4):454-457.
  2. Benvenga S., Bartolone L., Pappalardo M.A., Russo A., Lapa D., Giorgianni G., Saraceno G., Trimarchi F.: Altered intestinal absorption of L-thyroxine caused by coffee. Thyroid. 2008 Mar;18(3):293-301
  3. Firlej M.: Interakcje leków związane z transporterem OATP. Farmacja współczesna, 2016, 9, 73-77
  4. Olejniczak – Rabinek M.: Czynniki wpływające na dostępność biologiczną lewotyroksyny. Farmacja wpsółczesna, 2016, 9, 194-201.
  5. Singh N., Singh .P.N., Hershman J. M.: Eff ect of calcium carbonate on the absorption of levothyroxine. JAMA 2000; 283(21):2822-5.
  6. Singh N., Shawna L. Weisler S.L., Hershman J.M.: Th e Acute Eff ect of Calcium Carbonate on the Intestinal Absorption of Levothyroxine. Th yroid 2001; 11(10): 967-971

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *