Kawa a lewotyroksyna

Bardzo dużo mówi się o konieczności zachowania odstępu między zażyciem preparatów z lewotyroksyną (czyli np. Euthyroxu czy Letroxu) a zjedzeniem posiłku – mało osób jednak wie, że podobnie sprawa ma się z wypiciem pierwszego łyka kawy!
W tym poście chciałabym opisać konieczność przestrzegania zaleceń dotyczących interakcji lewotyroksyny z kawą!

Jak to działa?

Naukowo udowodnione jest, że kawa ogranicza jelitowy etap wchłaniania lewotyroskyny. Prawdopodobny dokładny mechanizm działania ma polegać na sekwestrowaniu czyli wiązaniu leku, a tym samy spadku efektywności wchłaniania go w jelicie. Efekt jego działania zatem będzie zdecydowanie osłabiony. To co wiadomo na pewno, to że kawa nie ogranicza wchłaniania poprzez zmianę warunków – a mechanicznie wiążę hormon uniemożliwiając wchłanianie [1,2].
Nie wiadomo jeszcze dokładnie, która substancja z kawy odpowiada za to działanie. Tak naprawdę szacuje się, że kawa to ok. 1500 różnych substancji, z czego połowa jest rozpuszczalna. Dokładny jej skład jest bardzo zmienny i zależy m.in. od regionu uprawy, mieszania czy sposobu parzenia [1].

To kiedy ta kawa?

Wszystkie opublikowane do tej pory badania mówią jednoznacznie, że nie ma znaczenia, czy popijemy lek kawą czy wodą, a zaraz potem kawą. W obu tych przypadkach obserwuje się wzrost wartości TSH, pozorną oporność na leczenie – i konieczność tym samym stosowania znacznie wyższych dawek leku.

Czyli co?

Czyli w przypadku nawyku porannego picia kawy konieczne jest również zachowanie odstępu czasu po zażyciu leku. Według autorów wspomnianych publikacji absolutnym minimum jest 30 minut. Optymalna natomiast wydaje się być godzinna przerwa między zażyciem leku a wypiciem kawy.

To może przykład.

Bardzo obrazowy wydaje się tutaj Case Study opublikowany w 2016 roku.
Do poradni zgłosiła się pacjentka z objawami typowej niedoczynności tarczycy: chroniczne zmęczenie, wahania nastroju, ciągłe uczucie zimna, zaparcia, sucha skóra, bóle mięśni. Poza tymi objawami pacjentka przybrała na masie (7 kg w 6 tygodni). Ostatnie badania kontrolne wykonano 14 miesięcy temu. TSH wówczas wynosiło 1,65 mU/L; aktualny wynik 8,27 mU/L. Pacjentka bardzo obciążona chorobowo, stosuje leki na nadciśnienie, cukrzycę typu II, obniżające poziom cholesterolu, na niedoczynność tarczycy spowodowaną chorobą Hashimoto.
Nie stosuje żadnych innych leków dostępnych bez recepty, suplementów diety czy ziół. Do tej pory bardzo dobrze reagująca na leczenie. W wywiadzie żadnych istotnych zmian: pacjentka stosuje się do zaleceń (również tych dotyczących
odstępu miedzy zażyciem leku a posiłkiem), nie zmieniła diety, nie miała więcej stresu itp. Dopiero w rozmowie z farmaceutą pacjentka przyznała – że zaczęła lek popijać kawą (ze śmietanką i cukrem), ale ponieważ nie przypuszczała że ma to jakiekolwiek znaczenie, nikomu o tym nie mówiła.

To teraz reakcja: nie zmieniono nic poza poinstruowaniem pacjentki, żeby zachowywała odstęp między zażyciem leku a wypiciem kawy. Wyniki wróciły do normy. Lubię ten przykład ponieważ bardzo obrazowo przedstawia istotę właściwego stosowania leków.

A jak już mówiłam:

Nie wystarczy lek zażyć – trzeba to zrobić tak, żeby miał szanse zadziałać.

Mam nadzieję, że udało mi się wytłumaczyć przyczynę i zwrócić Waszą uwagę na konieczność zachowywania odstępu między zażyciem leku a wypiciem kawy (jak bardzo by ona nie była potrzebna o poranku).

Zdrowia dla Was!
Doktor Hashi

Źródła:

  1. Benvenga, S., Bartolone, L., Pappalardo, M. A., Russo, A., Lapa, D., Giorgianni, G., Trimarchi, F.: Altered Intestinal Absorption of L-Thyroxine Caused by Coffee. Thyroid, 2008, 18(3), 293–301.
  2. Skelin M. et al.: Factors affecting gastrointestinal absorption of levothyroxine: a review. Clinical therapeutics, 2017, 39.2: 378-403.
  3. Wegrzyn, N. M.: Malabsorption of L-T4 Due to Drip Coffee: A Case Report Using Predictors of Causation. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, 2016, 116(7), 1073–1076.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *