Insulinooporność – metoformina a alkohol

Zaskakująco dużo pacjentów ma wątpliwości dotyczące spożywania alkoholu chorując na insulinooporność i/lub zażywając metforminę.

Pytanie dość kontrowersyjne – można czy nie można pić alkoholu? 

Mam nadzieję że w tym wpisie uda mi się ostatecznie rozprawić z tym tematem. 

Tak naprawdę nie ma jednoznacznych badań które mówiłyby o wpływie alkoholu na przebieg czy rozwój insulinooporności. 

ALKOHOL A INSULINOOPORNOŚĆ 

W pierwszym przypadku czyli spożywania alkoholu przez pacjenta z insulinoopornością który nie stosuje żadnych leków – zdania są podzielone. 

Część prac eksperymentalnych ale także doświadczalnych opisuje korzystny wpływ spożywania alkoholu (mała to w każdej z  tych publikacji inna ilość alkoholu ale oscylująca w wartościach 10 -20 g/dobę) na insulinooporność poprzez hamowanie glukoneogenezy i zwiększenie wrażliwości na insulinę.

Z drugiej strony są publikacje które mówią o braku wpływu alkoholu na gospodarkę węglowodanową (mając na myśli brak poprawy insulinowrażliwości). 

A ponad to wszystko są publikacje które mówią o szkodliwym wpływie alkoholu na zdrowie niezależnie od wszystkiego. 

Tym samym nie można jednoznacznie powiedzieć jaki jest wpływ alkoholu na insulinooporność. Tym samym zalecany jest umiar i zdrowy rozsądek 🙂

(warto jeszcze raz podkreślić że mówimy o pacjentach którzy nie stosują żadnych leków oraz nie chorują na żadną inną chorobę) 

ALKOHOL A HIPOGLIKEMIA

Niezwykle ważną informacją jest to że alkohol może wywoływać hipoglikemię (szczególnie ważna informacja dla diabetyków).

Dlaczego może się tak dziać?

Jednym z najważniejszych organów odpowiedzialnych za równomierne uwalnianie glukozy do krwi jest wątroba. 

Gdy poziom glukozy we krwi spada, trzustka wydziela glukagon który jest hormonem stymulującym wątrobę do wydzielania cukru niezbędnego do wyrównania glikemii. 
Po spożyciu alkoholu wątroba zakłada że jej priorytetem jest  jego metabolizowanie i skupia się tylko na tym. Tym samym nasz organizm pozbawiony zostaje ochrony przed hipoglikemią. 

Ważną informacją jest również to, że hipoglikemiczne działanie alkoholu może pojawić się nawet 12 godzin po spożyciu alkoholu. 

ALKOHOL A METFORMINA

Spożywanie alkoholu przez pacjentów stosujących metforminę jest zupełnie inną sprawą.
W tym przypadku zalecenia są dość klarowne  – w trakcie stosowania metforminy nie należy spożywać żadnej ilości alkoholu – nawet takiej zawartej w innych lekach. 

Powołując się na opracowanie: W. B. Duda – Król, A. Mamcarz “Renesans metforminy – 33 pytania i odpowiedzi.” alkohol i metformina w niektórych aspektach mają podobne działanie. Mianowicie: 

  • Hamują wątrobową glukoneogenezę
  • Nasilają glikolizę beztlenową powodując wzrost kwasu mlekowego we krwi. 

Tym samym zwiększa się ryzyko rozwinięcia jednego z najgroźniejszych działań niepożądanych metforminy – kwasicy mleczanowej 

Ubiegając stwierdzenia, że wszystko jest dla ludzi i lekarz mówił inaczej. 

Trzeba pamiętać, że:

  1. Przedstawiam Wam oficjalne informacje i zalecenia
  2. Jeśli lekarz przekazał Wam takie informacje – bierze również za nie pełną odpowiedzialność – są to wówczas zalecenia indywidualne 

Co zrobić jeśli wiem że i tak będę chciała/chciał się napić?

 Nie ma innej możliwości niż wcześniej udać się do lekarza (lub zapytać o to na najbliższej wizycie kontrolnej) i z nim ustalić optymalne rozwiązanie 🙂 

Tak się mają sprawy, mam nadzieję że udało mi się kompleksowo i wyczerpująco opisać temat. 

No to, piąteczka!

Doktor Hashi 

Źródła: 

  1. Arima H., Kiyohara Y., Kato I. et al.: Alcohol reduces insulin-hypertension relationship in a general population: the Hisayama study. J. Clin. Epidemiol. 2002, 55, 863
  2. Rimm E.B., Chan J., Stampfer M.J. et al.: Prospective study of cigarette smoking, alcohol use, and the risk of diabetes in men. BMJ 1995, 310, 555.
  3. Schrieks I.C., Heil A.L., Hendriks H.F., Mukamal K.J., Beulens J.W.: The effect of alcohol consumption on insulin sensitivity and glycemic status: a systematic review and meta-analysis of intervention studies. Diabetes Care. 2015 Apr;38(4):723-32
  4. Suliburska J., Kuśnierek J.: Czynniki żywieniowe i pozażywieniowe w rozwoju insulinooporności. Forum Zaburzeń Metabolicznych 2010;1(3):177-183.
  5. https://cukrzycapolska.pl/…/alkohol/hipoglikemia-alkohol/
  6. Szurkowska M., Szafraniec K., Pach D., Targosz D., Piwońska-Solska B., Hubalewska-Dydejczyk A., Szybiński Z., Huszno B.: Spożywanie alkoholu i ryzyko wystąpienia insulinooporności badanie populacyjne. Przegląd Lekarski, 2007, 64, 4-5. 
  7. Duda-Król W.B., Mamcarz A.: Renesans metforminy – 33 pytania i odpowiedzi, Warszawa 2008, ISBN 978-83-926656-8-7.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *