Co to jest hipoglikemia i hipoglikemia reaktywna

Co to jest hipoglikemia i hipoglikemia reaktywna, jakie są ich objawy – wyjaśnienie pojęć

W zeszłym tygodniu obchodziliśmy Światowy Dzień Cukrzycy.

Stwierdziłam, że jest to dobry powód żeby wyjaśnić kilka pojęć związanych z cukrzycą – które używane są często, a nie zawsze wiemy, co dokładnie znaczą.

Zaczynamy od HIPOGLIKEMII.

HIPOGLIKEMIA to spadek stężenia glukozy we krwi poniżej fizjologicznego zakresu.
Za taki zakres uważa się wartości oznaczone na czczo mieszczące się w przedziale 70 – 99 mg/dl (3,9 – 5,5 mmol/l).

U osób zdrowych wartości mniejsze od 54 mg/dl (3 mmol/l) uznaje się za hipoglikemię.

W przypadku natomiast pacjentów chorych na cukrzycę Polskie Towarzystwo Diabetologiczne (zgodnie z zaleceniami międzynarodowymi) określa hipoglikemię jako wartości poniżej 70 mg/dl (3,9 mmol/l), niezależnie od występowania jej objawów.

(Typowe objawy towarzyszące hipoglikemii pokazuje grafika.)

W przypadku insulinooporności często słyszy się również hasło hipoglikemia reaktywna.

HIPOGLIKEMIA REAKTYWNA spowodowana jest opóźnionym wyrzutem insuliny (który może być spowodowana niewłaściwym funkcjonowanie komórek β trzustki – odpowiedzialnych za wydzielanie insuliny), w następstwie którego występuje hiperinsulinemia. I takim sposobem po poposiłkowej hiperglikemii występuje hipoglikemia, a konkretnie hipoglikemia reaktywna.

Za jedną z jej cech charakterystycznych uznaje się jej ścisły związek z przyjętym posiłkiem – i jej wystąpienie 2-3 godziny po zjedzeniu.
Pomocne w przypadku hipoglikemii reaktywnej jest:

  • przestrzeganie zasad diety z niskim indeksem glikemicznym,
  • wyeliminowanie węglowodanów prostych
  • właściwy dobór ilości spożywanych posiłków.

Warto pamiętać, że w przypadku zaobserwowania u siebie objawów hipoglikemii – a co gorsze powtarzających się kilkukrotnie, trzeba koniecznie skonsultować się z lekarzem. To pozwoli przede wszystkim na znalezienie przyczyny takiego stanu, ale również umożliwi opracowanie optymalnego sposobu działania.

Zdrowia dla Was!
Doktor Hashi

Źródła:
Rokicka D. et al.: Hypoglycaemia in endocrine, diabetic, and internal diseases. [Hipoglikemia w schorzeniach endokrynologicznych, diabetologicznych i internistycznych].” Endokrynologia Polska 70.3, 2019, 277-297.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *